5 načina kako da se oslobodite pritisaka u životu

Svakodnevno smo suočeni sa raznim pritiscima, koji nas sprečavaju da damo naš maksimum i uložimo potrebnu energiju u ostvarenje naših snova. Da li su to pritisci ispitnih rokova, projekata na poslu, prijatelja koji očekuju ostvarenje ciljeva odmah-dovodi do prokrastinacije ili odustajanja na samom početku. Iako se svi razlikujemo, kao i situacije sa kojima se suočavamo, postoje neki savjeti koji nam mogu pomoći da se uspješno borimo protiv raznih pritisaka u životu, ili ih barem ublažimo. Evo 5 načina kako da se oslobodite pritisaka u životu!

1. Ne slušajte previše druge

Ne zamarajte se mišljenjima drugih. Ne čekajte njihovu potvrdu. Ako trošite previše vremena i energije na ove tri stvari, idete štetnim putem. Većina ljudi i ne misli o vama, šta radite i sa kojim se problemima suočavate. Zauzeti su fokusiranjem na njihov život i izazove koji im se dešavaju. Ne gledajte sebe očima drugih. Radeći to, gradite sliku o sebi i očekivanja sa kojima je teško živjeti. To vas puni negativnim osjećanjima i ne pomaže nikome. Vi zapravo ne možete ni da znate šta drugi misle o vama. Vaše brige o tome šta drugi misle o vama, uglavnom su u vašoj glavi. Šta bi mogli da misle o vama, ne trebate uzimati previše ozbiljno, s obzirom da je to samo njihovo mišljenje.

2. Zaboravite perfekcionizam

5 načina da se oslobodite pritisaka u životuPerfekcionizam je prilično besmislen. Samo stavljate nepotreban pritisak na sebe i na taj način smanjujete vašu sposobnost da uradite odličan posao. Perfekcionisti sebi nameću pritisak da budu savršeni što izaziva psihički stres, ali šteti i fizički. Može da dovede do srčanih bolesti, insomnije, čak i prevremene smrti.

3. Fokusirajte se na proces, ne na ishod

Važno je da se naviknete i na pobjedu i na poraz, te da bez obzira na postignuti rezultat, slika o sebi bude pozitivna, a vi sretni.

4. Budite OK sa greškama i neuspjesima

Prihvatite sve svoje greške i mogućnost da ćete ih i u budućnosti napraviti mnogo i dopustite im da vam budu učitelji. Male su šanse da ćete ikada nešto napraviti, a da prije toga ne napravite mnogo grešaka- nezavisno o kojem se području života radilo.

5. Ne shvatajte sve previše ozbiljno

Ovo ne znači da trebate da izbjegavate odgovornost. Ali, ako nešto ne krene dobro, a uložili ste trud, ne treba da očajavate i mislite da ne možete ništa da ispravite ili da ste loše sreće. Loše stvari se dešavaju, htjeli vi to ili ne. Shvatite da imate izbor koji stav ćete da usvojite, kao i da odlučite šta da uradite, a šta ne. Koliko god se nervirali ili očajavali zbog određene situacije, time ništa nećete promijeniti. A najvjerovatnije, te stvari vam i neće biti važne nakon nekog vremena. Opustite se i uživajte u svim lijepim stvarima koje vam je život pružio.