Kako na vrijeme otkriti rak

Gotovo da nema osobe na ovome svijetu koja ne zna nekoga ko je preminuo od raka ili ko ga trenutno ima. Rak je danas najčešći uzrok smrti u svijetu! Ukoliko je rak ustanovljen u nekoj od ranih faza, veoma je veliki postotak izliječenja, tj. uspješnog odstranjivanja raka i normalnog nastavljanja sa životom. Nažalost, svijest široke populacije je još na dosta niskom nivou, a to znači da se kod doktora ide tek kada bolovi počinju da budu ili neizdrživi ili kada već ozbiljno počnu da utiču na normalno fukcionisanje osobe.

Razlika između tumora i raka

Ljudi često misle da su tumor i rak ista stvar. Tumor predstavlja skup ćelija koje imaju nepravilan rast sa tendencijom da se veoma brzo šire. Tumor može biti dobroćudne i zloćudne prirode. Zloćudni tumor nazivamo kancer ili rak. Ukoliko se otkrije da osoba ima tumor, prva stvar koja se radi je biopsija. Biopsija je uzimanje malog uzorka tkiva iz područja koje je zahvaćeno tumorom. Biopsija je jedini siguran način potvrde da je neki tumor dobroćudni ili zloćudni.

Rizične grupe

Kako na vrijeme otkriti rakKao i kod svake bolesti, postoje rizične grupe. Tako, naprimjer statistike pokazuju koje su to rizične grupe za pojedinu vrstu tumora, a za koje vrste nema pravila. Ukoliko gledamo prema polu, onda se zna da od raka debelog crijeva više boluju muškarci nego žene, da rak dojke više pogađa žene nego muškarce (da, i muškarci mogu imati rak dojke). Tumori na reproduktivnim organima su jedni od najčešćih, pa tako tumori materice kod žena i tumori prostate kod muškaraca su najčešći. Iako moderna medicina još uvijek ne može da odgovori na pitanje šta je uzrok tumora, postoje rizične grupe za određenu vrstu tumora. Tako, ukoliko pušite imate dosta veće šanse da dobijete rak pluća ili rak debelog crijeva u odnosu na nekog ko je nepušač. Osobe koje jedu ljutu hranu, imaju veće šanse za rak debelog crijeva. Naravno, ovo nikako ne znači da ako ste nepušač da nećete dobiti rak pluća iz jednostavnog razloga što nikotin nije uzrok raka ili ako nikada niste jeli feferone da nećete dobiti rak debelog crijeva. Tako ćete (nažalost) često čuti “kako je on dobio rak pluća, pa nije nikada pušio?”  Potrebno je shvatiti da ako ste član rizične grupe imate samo veće šanse da dobijete rak. U zavisnosti od toga koliko ozbiljno shvatate te šanse, svoje navike ćete promjeniti ili nećete. Ukoliko vam još nije jasno šta je rizična grupa, možda je najbolje da na nekom drugom primjeru probamo objasniti. Uzmimo dva pješaka. Jedan pješak se kreće trotoarom, a drugi pješak se kreće cestom kojom se kreću i automobili. Veće šanse da ga udari auto ima naravno pješak koji se kreće cestom, ali to ne znači će ga i udariti! Šanse za pješaka na trotoaru su mnogo manje ali nikada zaista ne možete znati da neće naletjeti neka budala i udariti pješaka na trotoaru (nažalost i ovo se može često čuti na vijestima).

Kako na vrijeme otkriti rak?

Postoji samo jedan način da se na vrijeme otkrije rak, a to je redovan pregled. Ovo se pogotovo odnosi na osobe koje se nalaze u rizičnim grupa, a došle su u određeno životno doba. Šanse da slučajno odete na pregled zbog nečega i da vam otkriju tumor nečega drugog su dosta male. Odlaskom na redovne preglede, tumor se može otkriti u fazi koja nije kritična za život. Šta znači redovan pregled? Pa ako imate 40 godina i žena ste, a nikad niste bili na pregledu dojki ili materice, krajnje je vrijeme da to učinite. Ukoliko ste muškarac od 50-ak godina, bilo bi veoma dobro da odete na pregled debelog crijeva i prostate. Većina redovnih pregleda se može uraditi običnim ultrazvukom koji može da ukaže na promjene tkiva što je dovoljan alarm za dalje pretraga ukoliko za to ima potrebe. Vjerovatno vam se desilo  da vas nešto “žigucka” ali na to ne obraćate pažnju. Ne treba biti paničar, ali bilo bi dobro da ipak odete do doktora ukoliko to žiganje traje duži vremenski period.

kako na vreme otkriti rakJedne prilike sam bio u društvu u kome se povela priča o tome kako da bi se tumor otkrio na vrijeme, treba ići redovno doktoru. Moj odgovor je bio “Pa, idite redovno”. “Nemamo mi naviku, a ako je suđeno, suđeno je”. Problem je bio u tome što je ta porodica izgubila dragog člana baš od raka koji je prekasno otkriven. Zamislite da izgubite sebi dragu osobu samo zbog toga što neko nema naviku da ide doktoru.

Redovnim odlaskom na preglede, tumor se može otkriti u ranoj fazi. Ukoliko nemate naviku da idete na redovne preglede, a nalazite se u rizičnim grupa i već ste u određenoj životnoj dobi, nekako se naterajte da odete! Ukoliko vama nije stalo do vas, razmislite o osobama koje će se brinuti o vama ukoliko se ozbiljno razbolite. Te osobe su najvjerovatnije vaša djeca ili supružnik, pa ako vam je stalo do njih, vi otiđite na pregled!