Bol u leđima i vratu

bol u leđima i vratu
bol u leđima i vratu

 Ukoliko dosta vremena provodite za računarom ili se bavite kancelarijskim poslom koji vjerovatno ćete se pronaći u ovom članku! Bole Vas leđa i vrat? Često Vam je vrat ukočen? Osjećate bol u u leđima i vratu? Sve je veći broj osoba koje imaju bol u leđima i vratu!

Šta je uzrok bola u leđima i vratu?

Sve veći broj današnjih zanimanja podrazumjeva da se posao obavlja u sjedećem položaju. Najčešći uzrok bola u leđima i vratu je nepravila položaj sjedenja. Pravilan način sjedenja nije uspravno sjedenje kako se obično misli. Zbog ovoga mišljenja mnogi sjede na rubu stolice, ukočenih uspravnih leđa. U ovakvom položaju mišići leđa, abdomena, kukova su pod stalnom napetošću koja nakon nekog vremena počinje stvarati bol u leđima, vratu pa čak i glavobolje! Nepravilan položaj sjedenja značajno smanjuje feksibilnost leđa, kičmee, vrata, što za posljedicu ima ograničavanje pokreta tijela i čini nas krutima što za posljedicu ima teže kretanje. Može Vam se činiti da je uspravno sjedenje ispravno za kičmu i vrat ono je neispravno za cijelo tijelo jer je preveliko opterećenje mišića koji drže tijelo uspravno.

 Kako ispravno sjediti?

Ispravno sjediti znači biti naslonjen na naslon stolice tako da imamo oslonac na naslonjač. Na ovaj način oslobođamo donji dio leđa  pritiska gornjeg dijela tijela na donji dio kičme i leđa. Treba da budemo lagano „zavaljeni“ ali tako da  ima podršku na donjem dijelu leđa. Stolicu treba približiti stolu tako da stomakom dodirujete ivicu stola, da su vam stopala na podu, da vam noge ne vise ili da su vam koljena iznad kukova(čest problem kod visokih ljudi). Tastatura, monitor ili papir nakome radimo treba da bude ispred nas a ne sa strane tako da ne ne moramo kriviti tijelo. Ukoliko puno koristimo telefon, neka bude na dohvat ruke tako da se me protežemo da ga dohvatimo i prilikom razgovora ne bi trebalo da držite slusalicu na ramenu. Visina monitora bi trebao biti malo ispod ravnine očiju tako da prilikom gledanja u njega glava nam bude u blagom položaju prema dolje.

Vježbe za leđa i vrat

bol u leđima i vratu
bol u leđima i vratu

Ukoliko već imate problema sa bolom u leđima i vratu, ne bi bilo loše da bar dva puta u toku radnog vremena uradite vježbe koje su prikazane na slici dolje. Za vrijeme pauze za odmor obavezno prošetajte. Ukoliko duže vrijeme patite od bolova u leđima i vratu, vrijeme jed a počnete da radite vježbe za jačanje mišića leđa.

U 21. veku mnoštvo poslova obavlja se kucanjem po tastaturi. Gotovo trećina ljudi za radnim stolovim…