Da li je plakanje zdravo?

Da li se sjećate kada ste zadnji put plakali? Bez obzira da li je razlog bila sreća ili tuga, nakon plakanja svi se osjećaju bolje. Možda nikada niste razmišljali o ovome, ali nakon plakanja, naša psiha bez obzira koliko bila opterećena, osjeća se bolje. Na pitanje da li je plakanje zdravo odgovor je naravno da, pogotovo kada se radi o psihičkom zdravlju. Iako se danas u društvu smatra da je plakanje osobina slabića i da je sramota pokazati slabost pogotovo tako što ćete plakati, plakanje je i dalje jedan od najboljih načina da se rastereti duša.

Zašto plačemo?

Šta je zapravo plakanje? Tehnički rečeno, plakanje je ispuštanje veće količine suza. Suza je tekućina koja izlazi iz suznog kanala i služi sa podmazimavanje i pranje oka od prljavštine ili nekog drugog nadražaja. Nadražaji mogu biti razne prirode i ne moraju nužno biti vezani za oči. Bez obzira da li se radi o vjetru, prljavštini ili udarcu u nos, suze će poteći u manjim ili većim količinama. Suze teku i kada nema nikakvih fizičkih razloga za to. Ti razlozi su psihičke prirode. Plačemo obično kada više ne možemo da kontrolišemo svoje psihičko stanje. Možemo da plačemo kada smo tužni, ali i kada smo srećni! Svima je poznato da se i na vjenčanjima plače ili ako neko ispriča neki veoma smiješan vic! Kada više ne možemo da se nosimo sa emocijama, suze nam dođu kao neki fizički odušak psihičkog stanja!

Prema sajtu  Wikipedia suze možemo da podjelimo u tri kategorije:

  1. osnovne suze koje služe za podmazivanje oka i čiste oko od prašine
  2. refleksne suze su uzrokovane nekim vanjski nadražajem kao što su pjesak, vjetar, suzavac i slično
  3. psihičke suze, tj. ispuštanje veće količine suza koje je uzrokovano emocionalni stresom, fizičkim i psihičkim bolom

Da li je plakanje zdravo?

da li je plakanje zdravoPlakanje ćemo posmatrati strogo sa psihološkog aspekta. Plakanje je veoma zdravo za psihološko zdravlje čovjeka. Naravno kao i svaki vid zdravlja, neke osobe imaju veću potrebu za plakanjem, a neke manje. Ukoliko posmatramo prema polovima, svi znaju da ženu mnogo češće plaču u odnosu na muškarce. Pretpostavlja se da je jedan od osnovnih razloga velika razlika u nivou testesterona. Način odgoja je takođe nešto što dosta utiče na to koliko ćemo često plakati. Dječaci se odgajaju da budu jaki, snažni, da ne pokazuju slabosti, a pogotovo da ne plaču jer to rade samo curice. Kako smo svi psihološki različite osobe, neke osobe će plakati češće, a neko rjeđe.

da li je plakanje zdravoZapitajte se kada ste vi zadnji put plakali? Nekada će vam se možda desiti da jednostavno imate težak dan, da su vas obaveze stigle, da imate veliki osjećaj nepravde, osjećaj straha, neizvjesnosti. Osjećaćete se kao da je cijeli svijet na vašim plećima. Tada je možda najbolje da se isplačete ili čisto da pustite par suza. Plakanje je potpuno normalna stvar i sasvim je normalno da vam se ponekad plače, pogotovo ako se sastavi više od gore navedenih razloga. I Amelija Pulen se osjećala bolje nakon plakanja,  a sigurno ćete i Vi! Ukoliko vas zanima kakvo značenje ima ukoliko sanjate plakanje, kliknite na ovaj link!