Đumbir – gajenje u saksiji

Možda niste znali, ali đumbir spada u začinske biljka, ali je takođe i odličan kada se radi o poboljšanju imuniteta. Nećemo nabrajati sva ljekovita svojstva đumbira (detaljno možete pročitajte ovdje) a jedan od najčešćih načina konzumacije kod nas je kombinacija đumbir i med koja je odlična za poboljšanje imuniteta kao i za poboljšan rad cijelog organizma! Iako je riječ o veoma hranjivoj i korisnoj biljci, kod nas je korištenje đumbira u ishrani još u začetku. Dva osnovna razloga za to su visoka cijena koju je đumbir postigao na domaćim pijacama prošlih godina i slabe navike domaćeg stanovništva da probaju nove stvari.

Đumbir – gajenje

đumbir djumbir gajenje uzgoj sadnjaIako je đumbir porijeklom iz tropskih krajeva, on može da raste i na našem podneblju. Pored ljekovitih svojstava, on je i veoma dekorativna biljka, pa često krasi parkove i vrtove. Iako je veoma ljekovita biljka, nije dovoljno prisutan u našoj ishrani i možemo slobodno reći da se tek probija do naše trpeze. Iako se može uzgajati i kod nas, skoro sav đumbir koji se može naći na domaćim pijacama i supermarketima je iz uvoza, najčešće iz Azije.

Ukoliko želite da uzgajate svoj đumbir, ovo možete veoma lako da ostvarite! Dio koji se koristi za ishranu je korijen biljke. Upravo je korijen ono po čemu je ova ljekovita biljka i najprepoznatljivija. Korijen đumbira veoma često podsjeća na šaku. Iako samo biljka nije otporna na hladnoću, kod nas može da normalno raste u bašti od maja do septembra bez problema. Đumbir se sadi tako da se njegov korijen samo stavi u zemlju. Iako se korijen može direktno staviti u baštu i tako čekati da naraste, kako biljka bude rasla, puno je bolje, i u praksi se pokazalo praktičnije, da se biljka prvo posadi u saksiju.

Đumbir – gajenje u saksiji

đumbir djumbri sadnja gajenje uzgojĐumbir u saksiju možete da posadite krajem septembra i da ga u proljeće možete presaditi u baštu. Da posadite đumbir u saksiju treba vam samo zemlja i korijen đumbira. Prilikom kupovine, tražite što razgranatiji korijen, tj. korijen koji ima što više prstiju. Da bi imali veći korijen na kraju sezone, dobro je svaki od prstiju zarezati ili polomiti.
Sadnja đumbira u saksiju je veoma lagana! Saksiju napunite zemljom. Nemojte nabijati zemlju nego je ostavite da bude rastresita. Na tako pripremljenju zemlju, blago utisnite korijen đumbira. Korijen nemojte prekrivati zemljom jer je to glavni uslov za uspješnu sadnju i brz rast! Zalivajte ga često i stavite ga na toplo mjesto.
Ako se budete na pravi način ophodili prema svojoj novoj kućnoj biljci, izdanak đumbira može da poraste od 60 do 120 cm. Ostavite da izdanak raste od 3 do 5 mjeseci pre nego što počnete da koristite nove gomolje koji će se pojaviti u zemlji. Na ovaj način ćete već sljedećeg ljeta moći da koristite đumbir koji je iz vaše bašte!