Kako napisati CV?

Kako napisati CV
Kako napisati CV

CV je obavezni dio svake prijave za posao. To je način kojim predstavljate sebe potencijalnom poslodavcu. Iz tog razloga poželjno ga je kvalitetno napisati, a to podrazumijeva jednostavnost, jasnost, preciznost i konciznost. Ne smijete dopustiti da obiluje gramatičkim i pravopisnim greškama, pa bi bilo poželjno da na to obratite posebnu pažnju.

CV počnite sa ličnim podacima koji uključuje ime i prezime, adresu stanovanja, broj telefona i mail adresu. Sliku nije potrebno stavljati, osim u slučajevima da se u konkursu to zahtijeva.

Sljedeća stavka je radno iskustvo. Navedite ustanove u kojima ste bili zaposleni, pozicije na kojima ste bili i periode zaposlenja. U nedostatku radnog iskustva navedite volonterske ili druge aktivnosti u kojima ste učestvovali. Ako ste tokom školovanja i studiranja imali praksu, naglasite gdje, kada i šta ste radili. Ukoliko nemate nikakvog radnog iskustva, preskočite ovu stavku.

Formalno obrazovanje navedite obrnutim redom. Prvo stavite najviši stepen vašeg obrazovanja, a ispod njega niže. Obavezno je zvanje, naziv fakulteta ili srednje škole, datumi početka i završetka školovanja.

Neformalno obrazovanje. Ovo uključuje kurseve stranih jezika, seminare koje ste pohađali. Ukoliko imate diplome iz pojedinih škola stranih jezika, navedite koje godine ste ih stekli i koji stepen ste završili.  Ali vodite računa da je vaše neformalno obrazovanje relevantno za posao na koji konkurišete. Nema potrebe da pišete da ste pohađali nižu muzičku školu ako konkurušete za posao saobraćajnog inžinjera.

Rad na računaru. Poznavanje MC Office paketa i korištenje interneta su dovoljni za većinu radnih mjesta, ali ukoliko posjedujete neka specifična i napredna znanja, slobodno ih navedite.

Lične osobine. Nema potrebe da ubjeđujete nekog putem CV-a da ste vi idealna osoba za taj posao i da pišete hvalospjeve. Svoje vrline istaknite kratko, a intervju će vam dati priliku da se pokažete u najboljem svjetlu.