Kako napraviti domaći sok od zove

Ima li boljeg osvježenja za vrijeme ljetnih vrućina od čaše hladnog soka od zove? Svi koji su ga ikada probali znaju kako je on osvježavajući. Kada ljetne vrućine prođu, može li išta ljepše da nas podsjeti na ljeto od domaćeg sok od zove? Priznaćete da vjerovatno nema…

Koliko je miris i ukus zove dobar, pokazuje i činjenica da je i Coca-Cola ovo prepoznala i odlučila da napravi piće sa ukusom zove! Riječ je o Fanti Shokati!

Sok od zove – Kako napraviti domaći sok od zove

Sok od zove zaista može svako da napravi! Pravljenje soka ne zahtjeva neko posebno znanje niti posebno posuđe. Za pravljenje domaćeg soka od zove su nam potrebni sljedeći sastojci:

 • cvijetovi zove
 • šećer ili med
 • limun ili limuntos
 • voda

Naravno najvažniji sastojak za pravljenje soka su cvijetovi zove. Koliko vam treba cvijetova? Sve zavisi koliko soka želite da napravite. U receptu koji ćemo vam dati je potrebno 50 cvijetova na 4 litre vode. Naravno, proporcionalno broju cvijetova, možete smanjivati ili povecavati kolicinu ostalih sastojaka.

kako napraviti domaci sok od zoveOvo što je posebno važno prilikom branja cvijetova je sljedeće. Potrebno je brati samo zrele cvijetove, tj. cvijetove koje imaju otvorene sve “kuglice”. Takođe, zbog vlastitog zdravlja poželjno je da zovu berete što dalje od prometnica! Ovo se posebno odnosi na seoske puteve koji su najčešće neasfaltirani i zbog toga se u njihovoj blizini nalazi dosta prašine na okolnim biljkama! Kako je zova divlja drvenasta biljka, ona se obično nalazi u nekim dijelovima neobrađenih ili zapuštenih seosih površina, poželjno je da kada krenete da berete zovu da se prikladno obučete. Takođe, kako drvo zove može biti visoko a samim tim cvijetovi su teško pristupačni sa zemlje, veoma je pametno da sa sobom ponešete duži štap sa kojim možete da privučete grane na kojima se nalazi cvijet. Takođe, cvijet zove je najgore brati nakon kiše jer sa kišom odlazi i dio polena sa cvijetova!

kako napraviti domaci sok od zove
Cvijet zove

Recept koji ćemo danas podijeliti sa vama je preuzet sa sajta

https://www.sokovi.org/sok-od-zove/

Sastojci

 • 4 L vode
 • 4 limuna
 • 1 kg meda
 • 50 svežih cvetova zove

Instrukcije

kako napraviti prirodni sok od zove

 1. Cvetove zove dobro očistite, stavite u dublju posudu i prelijte hladnom vodom.
 2. Posudu pokrijte krpom i ostavite je na hladnom i mračnom mestu da odstoji 24 sata.
 3. Nakon tog vremena, procedite sadržaj i u vodu dodajte med.
 4. Posudu stavite na ringlu i pustite da provri.
 5. Pet minuta nakon što je provrio, sok skinite sa ringle uz konstantno mešanje da bi se med otopio.
 6. U sok iscedite limun, sipajte ga u čiste flaše, uvijte u ćebe i sačekajte da se ohladi.
 7. Kada se ohladi, možete ga poslužiti.

Uživajte u pravljenju i ispijanju soka od zove!

Ostale recepte možete da potražite na http://www.coolinarika.com/tag/sok-od-zove/?page=1

Sve nutritivne vrijednosti i podatke možete da nađete na https://nccih.nih.gov/health/euroelder