Kako se ponašati u pozorištu?

Prije nego počnete da obogaćujete svoj kulturni život odlaskom u pozorište prvo je potrebno da znate kako se ponašati u pozorištu. Naravno, možete da odete u pozorište i bez toga, ali onda možete sebe dovesti u neugodnu situaciju. Pozorište nema svaki grad i baš zbog toga kada se negdje ode na pozorišnu predstavu, očekuje se da se publika zna ponašati u njemu. Kako se ponašati u pozorištu je zaista neophodno znati jer ukoliko ne poštujete pravila možete biti zamoljeni da napustite predstavu. Iako o ponašanju i bontonu treba da se uči u školama, roditelji veoma malo pažnje posvećuju ovome. Ipak smo svi mi nečija djeca. Evo par pravila i par savjeta kako se ponašati u pozorištu.

Pravila kako se ponašati u pozorištu

1. Jedno od osnovnih i najvažnijih pravila je da se za vrijeme predstave ne priča. Ako je ikako moguće uzdržite se komentara, komentarisanje predstave i dobacivanja.

2. Mobilni telefon ugasite. Nemojte smanjivati zvukove jer neki zvukovi nisu pod kontrolom tipki za smanjivanje. To su zvukovi prazne baterije, alarma ili gašenja telefona. Telefon ugasite. Siguran sam da za sat vremena u pozorištu neće propasti svijet ako vas neko ne dobije na telefon. Ako će svijet propasti za tih sat vremena onda je bolje da ne idete u pozorište.

3. Nemoj provjeravati koliko je sati koristeći mobilni telefon. Zašto? Pa pošto je sva publika u mraku, provjeravanje vremena telefonom, skrenućete pažnju bar još 15-ak ljudi.

4. Ukoliko u pozorište idete sa voljenom osobom, veoma je nekulturno biti zagrljen ili još gore da se ljubakate i vaćarite sve vrijeme predstave. Zašto je nekulturno biti zagrljen? Pa zbog toga što, osoba koja sjedi iza vas može onda da samo gleda u vaše zaljubljene glave.

5. Ukoliko je zimski period pa nosite kapu, šešir ili šubaru, osnovna je kultura da kada uđete u neku prostoriju skinete odjevni predmet sa glave. Pogotovo u pozorištu! Zašto? Pa zato što osobe iza vas neće ništa vidjeti od vaše glave. Upravo me je ovo natjeralo da pišem ovaj članak. Sinoć smo bili u pozorištu i neki omladinci (čitajte urbani studenti) su sjedili ispred. Djevojka je imala kapu na glavi. I nije namjeravala da je skine. Čuo sam kako je rekla:

“Sve dok mi na glavi nije ogromni paun nemam namjeru da skidam kapu”

kako se ponašati u pozorištuKroz glavu mi je odmah prošla scena iz britanske humoristične serije Neka jedu kolače (eng. Let them eat cake) kada Kolumbina ide da gleda nešto, a pri tome na glavu stavi frizuru po zadnjoj modi koja je visoka 40cm a široka još toliko, a pored kose tu se nalaze i jedrenjaci. Ko je gledao seriju, zna da ona sjedi u prvom redu i da niko iza nje ništa ne može da vidi.

Naravno, žena koja je sjedila iza ju je zamolila da skine kapu jer ništa ne vidi. Očekivao sam da je jadno djevojče sa kapom imalo neki gadan ožiljak ili možda čak gubitak kose kad nije skinula kapu. Poslije molbe, kad je skinula kapu, nema ožiljka, ima kosu, sve normalno osim možda što je mislila da je tako cool imati kapu u pozorištu. E, pa nije. Baš!

6. U svakom pozorištu ima garderoba i to sa razlogom. Svoje jakne i kapute ostavite tamo jer (skoro) sva pozorišta imaju grijanje. Zadnje što vam treba je da se uznojite.

Nadam se da ćete otići u pozorište ako još nikada niste i primjeniti ova pravila! 🙂