Kako se riješiti neugodnih mirisa u kući?

neugodni mirisi u kuciNaši domovi su inkubatori raznih mirisa. Ljubimci, cigare, vlaga, kuhanje mogu izazvati neugodne mirise, koje ne možemo lako ukloniti. Ovi mirisi vremenom se uvuku u zidove, namještaj i tepihe, pa nije dovoljno redovno otvaranje prozora. Kako se riješiti neugodnih mirisa u kući? Komercijalni osvježivači vazduha mogu trenutno pomoći, ali nisu konačno rješenje. Kako se riješiti smrada u kući? Nekoliko jednostavnih savjeta pomoći će vam da spriječite i uklonite neugodne mirise u vašem domu. Sve što vam je potrebno već se nalazi u vašoj kuhinji.

Tepih

Iz tepiha mogu da se šire neugodni mirisi ukoliko ste nešto prosuli i niste dobro očistili, ako imate ljubimce koji unose prljavštinu sa vana ili je star, pa izaziva ustajao miris. Pospite sodu bikarbonu preko tepiha i ostavite preko noći. Drugo rješenje je da pomiješate vodu i sirće, natopite krpu i lagano istrljate tepih.

Frižider

Neugodne mirise u frižideru uglavnom izaziva pokvarena hrana, prosuto mlijeko ili sokovi. Kada ga čistite, najbolje je da koristite vruću vodu i sodu bikarbonu. Otvorena kutija sode bikarbone trebala bi da izvuče neprijatne mirise i spriječi da određena hrana upija mirise druge hrane. Još jedno rješenje je da u frižider stavite toz od kafe. Trebate ga mijenjati svaki treći dan.

Kuhanje

Ako se vaša kuhinja osjeti na hranu koju ste spremali tog dana, pokušajte sljedeće: 2 kašike vode pomiješajte sa 2-3 kašike sode bikarbone i pospite preko kore limuna. Najbolje je da ovo uradite prije samog pripremanja hrane čiji se mirisi zadržavaju i po nekoliko sati, pa čak i cijeli dan.

Sudoper

Pospite 1/4 šolje sode bikarbone, a zatim 1/4 šolje sirćeta. To će i očistiti vašu sudoperu, a ujedno i ukloniti neugodne mirise. To možete da uradite i za ostale slivnike u vašoj kući.

Cigarete

Miris cigareta ili cigara dugo se zadržava u vašem domu, a ukoliko ste strastveni pušač, vaš dom se najvjerovatnije uvijek osjeća na duhan. Pokvasite spužvu i držite u prostoriji u kojoj se najčešće puši, zapalite mirišljave svijeće i otvarajte prozore redovno. Ako je namještaj upio miris cigara, jednu glavicu crvenog luka narendajte u posudu sa vodom i ostavite preko noći. Do jutra će neugodni mirisi nestati.

Toalet

Neugodni mirisi u toaletu najčećše izazivaju odvodi, pa bi najbolje bilo da koristite sodu bikarbonu i sirće kao i kod sudopera. Napravite smjesu za čišćenje od jedne šolje sode bikarbone, jedne šolje boraksa i jedne šolje soli, koja će vam pomoći da ukonite naslage kamenca. Ukoliko ste navikli na mirisna sredstva za čišćenje, dodajte par kapi eteričnog ulja.

Svježina i ugodni mirisi u vašem domu nisu mogući bez redovnog provjetravanja i detaljnog čišćenja. Miris koji ima naš dom, ostavlja mnogo veći utisak o nama, nego samo uređenje i detalji u njemu.