Najbolje narodne zagonetke

Svaki narod na svijetu ima svoje narodne zagonetke. Narodne zagonetke su dio folklora jednog naroda i kroz njih kao i kroz narodne izreke možemo na neki način shvatimo kakav je taj narod.

Ko je smislio narodne zagonetke?

Kao što samo ime kaže, baš kao i narodne izreke i narod pjesme je smislio sam narod. Na taj način ne možemo da izdvojimo jednom pojedinca koji je smislio cjelinu. Kao i svako narodno predanje, tako su i zagonetke, prenošene usmeno, sa koljena na koljeno, od sela do sela, od usta do usta. U tom procesu prenošenja “znanja”, modifikacije su bile neminovne pa se znalo dešavati da početna zagonetka dok dođe do sljedećeg sela ili regije, dobije posve drugačiju formu pa čak i značenje. Ovakva situacija je trajala sve do trenutka kada se neko sjetio da ne bi bilo loše da narodne umotvorine, pjesme, zagonetke i druga usmena predanja zapišu i na taj način sačuvaju od zaborava. Jedan od prvih ljudi na ovim prostorima koji je ovo uradio je naravno i reformator srpskog jezika Vuk Stevanović Karadžić!

najbolje narodne zagonetkeVuk je sakupljao sve narodne umotvorine pa tako i zagonetke. Jedna takva zbirka je objavljena 1897. godine pod nazivom “Srpske narodne pripovijetke, zagonetke i poslovice”

najbolje narodne zagonetke

Najbolje narodne zagonetke

Kako izdvojite najbolje narodne zagonetke? Ovo je zaista teško jer biti sudac šta je najbolje je teško. Naravno, mi ćemo navesti neke zagonetke i dati odgovore na njih. Ukoliko vas budu zanimalo više, to možete da vidite na sajtu https://www.zagonetke.com

Da li znate možda koji su odgovori na sljedeće zagonetke?

Žuto mače pred Bogom plače

Zimi služi a ljeti zube kesi

Jedna gruda voska cijelom svijetu dosta

Ko pjeva kad drugi plaču

Sve po kući izgore a kuća osta

Da li znate odgovore?

Ako ne odgovori su sljedeći: kandilo, sanke, Sunce, popovi, lula. Narodnih zagonetki je zaista mnogo i one su odličan način da testirate svoju dosjetljivost!!!

Ukoliko vam se sviđaju naši članci, podijelite ih na društvenim mrežama!