Pobijedite ljubomoru u vezi

imagesLjubomora može biti jedno od najsnažnijih osjećanja koje je osoba doživjela. To je kombinacija nesigurnosti, bijesa, posesivnosti, sumnje i poniženja. Narušava psihičko zdravlje i ne dopušta fokusiranje na svakodnevne obaveze.

Da li ljubomora uništava vašu vezu?

Postoji više razloga koji izazivaju ljubomoru, a najčešći je nesigurnost u sebe i svoje kvalitete. Ne trošite vrijeme razmišljaći o stvarima u kojima smatrate da niste dobri. Ne zamarajte se pitanjima da li ste dovoljno dobri, pametni i lijepi. Svi imamo mane, ali nema potrebe da se konstantno podsjećamo na njih. Partner je sa vama zato što mu odgovarate takvi kakvi jeste. Kad bi mu nešto zasmetalo, sigurno bi vam stavio do znanja. Zato nema potrebe da analizirate vaše postupke, izgled i ponašanje. Prihvatite i zavolite sebe i na dobrom ste putu da se riješite ljubomore. Kanališite svoju ljubomoru i nesigurnost u nešto što će vas motivisati na pozitivne promjene.

Ne poredite se sa drugima. Kao što vi nemate nešto što imaju drugi, isto tako ni oni nemaju sve što i vi. Mnogi ljudi su ljubomorni na bivše ljubavi partnera. Svako ima prošlost, pa i vi. Kako biste se osjećali da vas partner stalno ispituje o bivšim? Bilo bi vam jadno, zar ne? Ne zamarajte se prošlošću, usmjerite se na ono što vas dvoje imate. Da želi da bude sa njom, bio bi. Ne bi ni pomislio da bude sa vama zato što bi bio previše zauzet pokušavajući da je vrati, ili smišljajući načine kako da joj se vrati. Ukoliko ne radi ništa od ovoga, onda ju je vjerovatno zaboravio, pa biste trebale i vi.

Umjesto da dozvolite da vas ljubomora “pojede”, razmislite šta možete uraditi povodom toga. Ne zadržavajte dugo takva osjećanja jer vas može dovesti u jako loše stanje. Shvatite da nikog ne možete zadržati ako ne želi da ostane. Prevaziđite strah da ćete izgubiti voljenu osobu. Shvatite da on nije stvar koju ste kupile i da mora da pripada vama. Ukoliko poželi da ode, otići će, a vi to nećete promijeniti. I zbog čega lijepe trenutke trebate uništavati ljubomorom? Niko ne voli da bude izigran i povrijeđen i zato radite na povjerenju. Kada počnete da narušavate partnerovu privatnost i uhodite ga, gubite kontrolu nad sobom, svoje dostojanstvo i ponos.

Nikada ne dozvolite da vam partner bude važniji od vas samih. Nositi se sa ljubomorom i nesigurnoću je jako teško. Promjene su moguće onda kada prepoznate uzroke koji su doveli do nje i odlučite se da ih eliminišete.