Preskupa odjeća? Krojačica – mala tajna kako uštedjeti novac, a ipak zablistati!

Bliži se svadba ili svečani ručak bliskih prijatelja ili rodbine, a u vašem ormaru nema “ništa” za obući? Naravno, morate otići do grada i kupiti nešto novo! Nije važno da li je to bluza, suknja, pantalone ili sako – važno je da imate nešto novo na sebi. Ali kada pogledate cijene tih artikala, možda kombinacija one lijepe svilene bluze i suknje od prošle godine i nije toliko loša, a realno gledano kolike su šanse da će neko prepoznati da ste istu kombinaciju imali i na prošloj svadbi? Dovoljno je da samo neko da jedan zajedljivi komentar da vam upropasti cijelo veče! Pa kako onda za male novce da osvježite svoj ormar?

Da li postoji rješenje? Postoji, a zove se krojačica!!!

krojačicaPostoji veoma jednostavno rješenje! Naravno, u današnje vrijeme kada je hiperprodukcija normalna stvar, rijetko ko će misliti da postoji jeftinije rješenje od toga da kupite bluzu u radnji! A rješenje je … KROJAČICA!!! Da, dobro ste čuli! Krojačica! Možemo slodobno reći da je i ovo postao pa skoro zaboravljenji zanat! Hiperprodukcija je uspjela da dovede do izumiranja brojne zanate. Možda sad vjerovatno mislite da ovaj tekst ne može da bude istinit jer kako je moguće da bluza koju sašije krojačica bude jeftinija od bluze koju sašije neka međunarodna korporacija, koja godišnje sašije odjeće u vrijednosti od nekoliko miliona ili desetina miliona eura? Upravo u ovom pitanju se krije i odgovor. U cijeni svakog odijevnog predmeta pored cijene materija, cijene rada utrošenog za izradu predmeta, ulazi i cijena samog brenda koja nerijetko izlazi i nekoliko puta više od vrijednosti materijala i rada! Ukoliko vam je važno da je odjeća koju nosite markirana, onda ovaj članak nije za vas. Ukoliko je vaša osnovna briga da ste pored toga da izgledate lijepo prođete što jeftinije, onda ste na pravom mjestu!

Elegantno, a jeftino

Evo nekoliko razloga zbog čega je krojačica bolja od butika!

krojačica lavie Razlog prvi : Odjeća je po mjeri! Sigurno vam se desilo da vam se sviđa kroj, da vam se sviđa materijal, ali kada obučete taj sako ili bluzu … rukavi su predugi ili prekratki, ramena su vam malo šira ili uža od bluze, grudi su prenaglašene, itd. Zbog toga je ovaj najbolji razlog zbog koga trebate ići kod krojačice! Sve je krojeno tačno za vas! Tako vam se ne može desiti ni jedan od navedenih problema, a odjevni predmet će vam stajati kao saliven!

Razlog drugi : Izbor materijala! Odgovara vam i kroj i materijal, ali kada bi bar bilo više zelene boje da vam se oči još više istaknu? Pronalazak pravog materijala će se svesti na vašu istrajnost da pronađete pravi materijal za vas! Sa krojačicom ćete se konsultovati oko toga koliko vam materijala treba za haljinu, bluzu ili košulju. Kada se jednom odlučite za pravi materijal, tek ćete se onda naći u čudu. “Zar je moguće da materijal za takvu bluzu košta samo 10-ak eura?!?”

krojačicaRazlog treći: Unikatnost! Šanse da je neko sašio baš istu košulju ili bluzu na ovaj način su veoma male. Možda vam se već desilo da vidite na istom slavlju još neko baš istu haljinu kao i vi! Ovako šanse da se to desi su zaista minimalne!

Razlog četvrti: Cijena rada! Ne postoji pravilo koliko će koštati cijena rada krojačice. Ovo zavisi od reputacije, od obima posla i od platnog razreda klijenata. Ali, ova stavka ukoliko se radi o nekoj normalnoj krojačici, ne bi trebala da bude skuplja od cijene materijala.

Razlog peti: Cijena! Kada sve stavite na papir i shvatite da ste dobili bluzu, sako ili haljinu po mjeri, sa materijalom koji ste vi željeli i sa izgledom koji ste vi željeli, a da ste pri tome platili bar duplo manje nego da ste nešto slično kupili u nekom tržnom centru, onda vam je jasno o kolikoj se zapravo prednosti radi!!!

Mali minusi

Naravno, postoji i nekoliko minusa!

Minus prvi: Morate misliti na vrijeme. Kada na ovaj način kupujete odjeću, morate biti svjesni da morate da planirate unaprijed! Ukoliko imate neki događaj već zakazan, nemojte biti lijeni i čekati zadnji dan! U zavisnosti od toga koliko vaša krojačica ima posla, može vam se desiti da vaša odjeća ne bude na vrijeme gotova. Zbog toga morate uvijek misliti unaprijed da vam se ne desi da ipak morate otići do butika!

Minus drugi: Morate bar dva puta otići do krojačice! Ovo će vam takođe oduzeti vrijeme, ali ovo je nešto na šta morate biti spremni. Prvi put ćete otići da vam se uzmu mjere, a drugi dolazak  ćete iskoristiti da probate vaš odjevni predmet. Tada ćete vidjeti da li je to to i da li trebaju još neke sitne prepravke.

Možda vam se prije ovog teksta činilo da je krojačica privilegija bogatih, ali nadam se da sada shvatate da je to zapravo izbor pametnih!