Problemi sa svekrvom

Apsolutna većina žena koje su u braku imaju problema sa svekrvama. Razlozi mogu biti brojni, ali trzavice među njima mogu dovesti do totalno narušenih porodičnih odnosa. Svaka žena koja ima porodicu, navikla je, da je upravo ona, njen stub. Pravila je gnijezdo po svojoj mjeri i kad se pojavi neko novi, ko unosi promjene, teško je to prihvatiti. Naravno da sve žene nisu takve, ali to najviše zavisi od uticaja koje je majka imala na svoju djecu. Problemi sa svekrvom su nešto na šta morate biti spremni.

problemi sa svekrvomŽene najčešće izdvajaju sljedeće razloge koji izazivaju netrepeljivost prema svekrvama:

Ništa nije dovoljno dobro

U kući je hladno, hrana nije slana, ružne su vam zavjese. Stalno kritikovanje nije uopšte zabavno, ali treba da znate da takve osobe kritikuju uglavnom sve. Majke teško prihvataju da im djeca odlaze i da mijenjaju način života. Još teže prihvataju da oni to žele. Najbolje je da ignorišete ovakve kritike, jer svaki vaš odgovor doživjeće kao napad. Samo se nasmijte i nastavite po svome.

Ne poštuje granice

Majke uvijek svoju djecu gledaju kao djecu, bez obzira koliko godina imaju i nijedno pitanje im se ne čini previše intimnim. Ne dijelite previše informacija o vašoj intimi i zamolite partnera da to isto radi. Ako vam postavlja pitanja zbog kojih se osjećate neugodno, dajte joj do znanja da cijenite njenu zabrinutost, ali da se osjećate nelagodno dok razgovarate o tome. Ako je uporna, objasnite joj da ne želite ništa da krijete od nje, ali neke teme su previše intimne da bi se dijelile i da ćete vi poštovati i njene granice na isti način.

Ne prihvata vas zbog porijekla, obrazovanja, posla

Bez obzira koliko ste lijepi, uspješni, pozitivni- dolazite sa “pogrešnog” mjesta što znači da niste dobrodošle u njenu porodicu. Šta god radile i koliko se trudile, neće biti dovoljno. Kao i u mnogim situacijama, posao vašeg partnera je da se zauzme za vas. Ne treba da prihvata pozive koji ne uključuju vas, da se buni kada ste isključeni iz porodičnih dešavanja i da ne toleriše način na koji vas tretira.

Miješa se u vaspitanje djece

Bez obzira da li je to svekrva, majka, drugarica, žene su jako osjetljive kada im se neko direktno ili indirektno miješa u način vaspitavanja djece. Ipak, morate priznati, da je ona majka mnogo duže nego vi i da nisu svi savjeti zlonamjerni niti ih treba odbaciti. Ali, naravno da treba da postavite granice. Ako prvi put ne kažete šta vam smeta, teško da ćete imati priliku kasnije. To su vaša djeca, i ona moraju da poštuju jedino vaša pravila. Smireno joj objasnite da ste zahvalne za pomoć koju vam pruža, ali vaše NE mora da se poštuje.

Koliko god da vas svekrva nervira ili vam stvara probleme, u velikoj ste prednosti ukoliko imate podršku vašeg partnera. Pravi problemi nastaju kada je on više ili u potpunosti na njenoj strani.