Rent a car – sve što trebate znati

Vjerovatno ste već čuli za izraz rent a car. Možda niste čuli ovaj izraz, a možda ne znate šta on tačno znači. U pitanju je engleski naziv za iznajmljivanje automobila. Princip je jednostavan – kada vam zatreba automobil jednostavno ga iznajmite na jedan ili više dana. Korištenje rent a car usluge je na zapadu posebno popularno među mlađom vozačkom populacijom koja nema dovoljno novca da sebi priušti automobil (visoke takse, cijena goriva, problem sa parkingom) a ima povremenu potrebu za korištenjem istog. Kod nas se iznajmljivanje automobila možemo slobodno reći još uvijek smatra luksuzom i nije se toliko udomaćilo. Većina korisnika domaćih rent a car kuća su uglavnom ljudi koji žive i rade u inostranstvu, a povremeno dolaze kod rodbine ili poslovno. Jedan od razloga povećanog korištenja rent a car usluga je i pojeftinjenje cijena avionskog saobraćaja.

Rent a car – sve što trebate znati

rent a car savjeti savetiIako iznajmljivanje automobila lijepo zvuči, u praksi vam se može obiti o glavu. Ukoliko namjeravate da koristite rent a car usluge, važno je da znate tačno pod kojim uslovima iznajmljujete automobil da vam se ne bi dogodilo da morate dodatno plaćati. Ovo nije rijedak slučaj i ovo je još jedan od razloga zbog čega treba biti posebno oprezan prilikom uzimanja automobila u rent a car kući.

Na šta treba obratiti pažnju…

Ukoliko prvi put iznajmljujete automobil, procedura je sljedeća. U rent a car kući kažete kakva klasa automobila vam treba i ukoliko ste zadovoljni njihovom ponudom, potpisuje se ugovor nakon čega preuzimate automobil.

Automobil

Prilikom uzimanja automobila OBAVEZNO ga dobro vizuelno pregledajte. Pregledom se utvrđuje da li ima oštećenja na limariji. Automobil obavezno upalite, provjerite da li je tehnički ispravno, da li možda gori neka od lampica za servis, da li rade svjetla, žmigavci, brisači, da li ima tekućine za šajbu. Bilo bi veoma dobro da do rent a car kuće dođete dok ima dnevnog svjetla jer ćete tada najbolje da vidite sve moguće nedostatke. Ukoliko ste u mogućnosti i ako vam vrijeme to dopušta, mudro je da obiđete više rent a car kuća. Na ovaj način ćete moći da uporediti stanje automobila koje nude kao i da uporedite cijene. U telefonskom razgovoru će vam svi reći da su im automobili u odličnom stanju dok realnost može biti drugačija. Prilikom vraćanja automobila, auto će biti detaljno pregledano od strane rent a car kuće.

Ugovor

U ugovoru koji potpisujete sa rent a car kućom stoji šta su vaša obaveze, a šta njihove. Posebno je važno da provjerite da li je auto pokriveno kasko osiguranjem. Sve ozbiljne rent a car kuće imaju auta koja imaju kasko osiguranje. Šta ovo znači?  Praktično ovo znači da vi kao korisnik nemate materijalnu odgovornost u slučaju kvarova ili saobraćajne nesreće. U ovo ulazi i situacija ukoliko vas neko udari na parkingu ili ukoliko vam ukradu automobil. U ugovoru stoji kada ste uzeli automobil i kada ste ga vratili. Jedan primjerak ugovora ide rent a car kući, a jedan primjerak osobi koja iznajmljuje automobil.

Gorivo

Prilikom uzimanja automobila, on obično ima pun rezervoar goriva. Vaša je obaveza da prilikom vraćanja automobila, rezervoar napunite do vrha!

Plaćanje

Obično se plaćanje vrši unaprijed, tj. po prijemu automobila. U zavisnosti od toga kada vratite automobil, tj. da li ste prekoračili dogovoreno vrijeme doplatićete određeni iznos.

Važno je da shvatite da ukoliko niste zadovoljni automobilom koji su vam ponudili, da uvijek možete da odete u neku drugu rent a car kuću.