Sanjati vodu – psihološko tumačenje

sanjati voduVoda je jedno od najčešćih i najmoćnijih simbola snova. Svuda je oko nas i od suštinske je važnosti za život. Voda kao simbol snova, predstavlja trenutno emocionalno stanje uma. Prepoznavanje događaja u snovima sa vodom, može nam koristiti na mnogo načina, i psihički i fizički. Šta tačno znači sanjati vodu? Voda u snu može da probudi topla osjećanja u nama, a može i da nam bude najgori neprijatelj, zavisno u kojim okolnostima  se javlja u snu. Psihološka oneiromancija daje sljedeća objašnjenja:

  • Sanjati vodu koja je mutna ili blatnjava znači da se “davite” u sopstvenoj negativnosti. Potrebno je da se odmorite i očistite um. Moguće je da je vaš misaoni proces zamagljen i treba neku vrstu čišćenja. Blatnjava voda nije dobar simbol i sugeriše da je potrebno da uklonite svu težinu u vašem životu, da biste mogli da vidite jasnije.
  • Hodati po vodi- na vrhu ste svojih emocija i imate potpunu kontrolu. Moguće je i da imate neke skrivene talente.
  • Rijeka- rijeka simbolizuje vaše životno putovanje, fizičke i duhovne prirode. Ako rijeka brzo teče, to znači da se suočavate sa naglim promjenama u životu. Takođe, može da znači da ste bez kontrole nad životom i da je potrebno da usporite. Ako rijeka mirno teče, to znači da smireno prihvatate promjene koje vam se dešavaju. Prelaženje preko rijeke znači prevazilaženje prepreka i prelazak iz jedne životne faze u drugu.
  • Sanati da ste pod vodom znači da vi istražujete duboko vašu podsvijest. Ono što ćete naći može biti jako važno za vaš unutrašnji mir.
  • Sanjanje okeana ili mora može predstavljati emociju ili raspoloženje, pozitivno ili negativno, zavisno da li se mirno ili nemirno more javlja u snu. Takođe može da označava vašu otvorenost za nepoznate izazove i ideje. Dalje, može da znači da je vaš pogled na život pozitivan i da je vaša sposobnost da ostvarite ciljeve neograničena.
  • Sanjati poplavu znači da skrivate svoje emocije ili da ste preplavljeni njima.
  • Sanjanje jezera predstavlja trenutno emocionalno stanje. Ako je voda nemirna, znači da niste sposobni da slobodno izrazite svoje emocije ili da vas u tome sprječava neko ili nešto. Ako je voda mirna i tiha to označava vaš unutrašnji mir.
  • Sanjati vodopad često se odnosi na veliko oslobađanje emocija, podmlađivanje i obnavljanje duha. Označava potrebu za emocionalnim čišćenjem, i traženje unutrašnjeg mira umom, tijelom i duhom.
  • Kiša- ako sanjate da kisnete, to označava vašu veliku tugu ili da patite za nečim u životu.  Može da označava da niste preboljeli neke tužne situacije iz prošlosti.
  • Kupanje, tuširanje- odnosi se na samoobnovu, čišćenje, oslobađanje optrerećenja iz prošlosti.