Šta su morbili?

Slušajući večerašnji Dnevnik čuo sam za epidemiju morbila koja je izbila na području Bileće. Nikada nisam čuo za bolest, a čuo sam za dosta bolesti i mislim da mogu reći za sebe da sam dobro potkovan laik po pitanju bolesti i medicine. Morbili su jedan oblik ospica, a ono po čemu su morbili specifični je da su veoma zarazni i veoma se lako prenose. Ne sikirajte se, od njih vam neće otpasti ruke ili neki drugi viseći organi 🙂 . Imaćete malih problema poput svraba i temperature dvije sedmice i to je sve!

Šta su morbili?

morbiliPrvo i najvažnije, morbili nisu smrtonosno oboljenje. Morbili su jedan oblik ospica i virusno su oboljenje koje se prenosi pljuvačkom. Ne morate se ljubiti sa nekim da bi se zarazili, dovoljno je da neko govori malo “tečnije” (ako shvate šta mislim). U narodu je ovo oboljenje još poznatije kao krzamak ili male boginje. Ukoliko budete pitali svoje roditelje, oni su vjerovatno imali morbile. Zašto baš njih roditelje? Pa zato što su se od neke godine u bivšoj Jugoslaviji uvele vakcine protiv morbile. Ova vakcina se daje u kombinaciji sa vakcinom protv zaušnjaka i rubeole. Ova vakcina se daje kada dijete ima godnu dana. Osoba koja je vakcinisana može dobiti morbile, ali sa dosta blažim simptomima. Kada osoba jednom preboli morbile, otporna je na njih ostatak života.

Malo medicine

morbila male boginje krzamakUzročnik morbila je RNK virus. Virus je veoma neotporan na vanjske uticaje i u spoljašnjoj sredini umire, a u ljudskom tijelu se nalazi u pljuvački, slinama, urinu i krvi 2-3 dana prije pojave simptoma bolesti i jedan dan nakon pojave simptoma bolesti. Virus se prenosi pljuvačkom i slinama. Morbili se javljaju u svim dijelovima svijeta. Nakon što se pacijent zarazi morbilima, period inkubacije traje 10 do 11 dana. Simptomi morbila su opšta slabost, malaksalost, temperatura praćena groznicom, konjuktivitis, zapaljenje sluzokože usta. Najprepoznatljiviji simptom da imate morbilu je karakteristični osip koji prvo izbija na licu i vratu i onda kreće da se širi ostatkom tijela!

Osoba koja je inficirana virusom morbila zarazna je 2-4 dana prije izbijanja osipa i ostaje zarazna sve dok osip ne nestane. Inkubacija kod morbila iznosi 10 do 11 dana i bez ikakvih je simptoma. Simptomi započinju desetak dana nakon infekcije. Prvo raste temperatura, curi nos, nastupa grlobolja, podražajni kašalj i crvenilo očiju. Osip unutar usne šupljine se pojavljuje nakon 2 do 4 dana.

Osip se pojavi prvo iza ušiju odakle se lagano širi na čelo, kosmati dio glave, lice, vrat, trup i udove. Oboljeli se kompletno ospe za 2 do 3 dana. Kada se pojavi osip, tada je bolest na svom vrhuncu. Stanje bolesnika  se pogoršava, temperatura je između 39 do 40 stepeni.  Nakon 3 do 5 dana bolesnik se osjeća bolje, osip počinje da blijedi i isčezava istim redom kojim se i pojavio. I to je to! Za dvije sedmice ste kao novi!

Bolesnik: morbile = 1:0!