Zašto male nepravde najviše bole?

 Bez obzira koliko imate godina, do sada ste već shvatili šta znači nepravda. Nepravda je često subjektivno gledanje na nešto. Ono što je nekome nepravda, nekome je sasvim normalno. To neće biti tema ovog teksta. Nepravda mogu da budu male i velike. Skoro sam u razgovoru sa jednim poznanikom komentarisao stanje u firmi u kojoj radimo. Složili smo se da postoji puno nepravdi, malih i velikih. Rekao je nešto što mi se urezalo duboku u misli.

“Male nepravde najviše bole”

Šta je nepravda?

male nepravde bol pravda zastoNepravda je suprotno od pravde. Pravda je nešto što je ispravno. Neprava je nešto što nije ispravno. Možemo reći da su i pravda i nepravda stanja u kojima se nešto događa na ispravan ili neispravan način. Nepravda uvijek boli. Pravda i nepravda mogu biti često i subjektivne. Kako? Na sve zavisi od stajališta sa koga posmatrate stanje stvari. Uzmimo jedan banalan primjer. Većina nas ima brata ili sestru. Mislim da ne postoji niko kome se nije desilo da zbog nečega što su brat ili sestra uradili i vi budete kažnjeni. U očima roditelja, kažnjavanje svih je pravda a u vašim nedužnim očima to je velika nepravda jer realno gledano zašto da vi ispaštate zato što je neko drugi nešto uradio. Osobe koje imaju izražen jak osjećaj za pravdu gore podnose nepravdu. Zbog ovoga se više nerviraju zbog nje a time samo sebi škode.

Velike i male nepravde

Nepravde mogu biti velike i male. Šta je velika a šta mala nepravda zavisi od pojedinca ili pojedinaca. Evo nekoliko primjera velikih nepravdi. Hm… Nekako mi prvo na pamet padaju haška suđenja. Neopravdano visoka cijena stanova u Banja Luci. Zapošljavanja preko veze. Ekonomske sankcije Rusiji. Na velike nepravde obično ne možemo lično uticati. Zbog toga one i jesu velike. Velike nepravde najčešće utiču na više ljudi, na jedan narod.

Male nepravde se obično tiču samo lično vas ili malog broja pojedinaca. Da bi se male ispravile, potrebno je veoma malo. Zbog toga su one male i baš zbog toga najviše bole. Male nepravde je veoma lako ispraviti. Male nepravde zaista bole najviše. Proklete bile male nepravde.