Mršavljenje bez dijete

Želite da smršate, a ne želite da idete na dijetu ili da se počnete baviti nekom fizičkom aktivnošću? Da li je mršavljenje bez dijete moguće i ako jeste koliko brzo možete očekivati rezultate? Da li je ovakav način mršavljenja zdraviji od načina koji podrazumijeva dijetu ili intenzivniju fizičku aktivnost?

Mršavljenje bez dijete – istina ili mit?

Istina je da se može smršati bez dijete ali… Naravno da postoji neko ali! Ako mislite da će se masne naslage topiti same od sebe bez ikakve promjene ishrane ili promjene u načinu života, varate se!

Činjenice o dijetama

Možda je najvažnije da prvo razjasnimo šta to znači dijeta. Dijeta predstavlja poseban način ishrane koga se trebamo pridržavati zbog zdravstvenih tegoba. U današnje vrijeme skoro uvijek riječ dijeta se povezuje sa gubitkom tjelesne težine.

Brze dijete

mrsavljenje bez dijete
10 kilograma za 10 dana samo uz ovu dijetu!

Većina dijeta koje se nalaze u časopisima ili na internetu spadaju u takozvane instant dijete, tj. dijete koje za kratak vremenski period dovode do naglog gubitka kilograma. Ako vidite naslov u Vašem omiljenom časopisu koji glasi  10 kilograma za 10 dana (kao na slici dolje), najbolje bi bilo da preskočite taj list! Ukoliko se pridržavate ovakve dijete, za 10-ak dana će vaga zaista pokazati gubitak kilograma i naravno vi ćete se osjećati zadovoljno sobom. Onda ćete se vratiti najvjerovatnije starom načinu ishrane i kilogrami koje ste izgubili za tih 10-ak dana će se vratiti brže nego što ste ih izgubili! Vjerovatno ćete dobiti još koji kilogram jer u periodu dok ste bili na dijeti, vaše tijelo je bilo u šoku jer mu je naglo promijenjen način unošenja namirnica a kada se tijelo konačno naviklo na režim ishrane za vrijeme dijete, Vi ste je već završili. Iako na prvu pomisao ovakve dijete daju rezultate, one stvaraju samo kontraefekat.

Dugoročne dijete

Dijete koje daju više rezultata su dijete koje traju duži vremenski period i nisu toliko agresivne za organizam, tj. ne zahtijevaju nagli prekid unosa određenih namirnica kao ni toliko stroge uslove pridržavanja. Ovakve dijete se lakše podnose zato što je šok na organizam mali ako ga uopšte i ima. Dijeta obično traje bar dva mjeseca i za ovaj vremenski period tijelo se navikne na novi način ishrane, a kada završite sa ovakvim dijetama, nemate potrebu da se vratite na stari način ishrane. Zbog ovoga, šanse da vam se kilogrami povrate, veoma su male.

Želite da smršate ali ne želite dijete

mrsavljenje bez dijeteUkoliko želite da smršate morate se nečega odreći. Kao što slika kaže – dijeta je za*ebana stvar! Da li je to omiljeni kolač, previše zaslađena kafa, pivo poslije posla ili kasni večernji zalogaj – nije ni važno. Važno je da smanjimo unos namirnica u tijelo. Ovo je takođe jedan vid dijete, ali je važno da to ne gledamo na taj način, jer čim kažemo dijeta, to znači da se nečega odričemo. Ne morate se ničega odreći ali želite da smanjite unos. Naravno da namirnice mogu biti manje ili više dobre za gubitak kilograma, ali je možda najvažniji dio da se ne osjeća pritisak da se nešto nikako ne smije jesti jer se upravo stvara efekat da baš to morate pojesti! Ako volite kolače, nemojte se ustručavati od njih! Samo umjesto dva pojedite jedan! Naravno da smjernica treba biti da se ishrana više bazira na sirovom voću i povrću, kuvanoj hrani, manje masnom mesu, ali nemojte se odricati roštilja, pice sa majonezom ili pljeskavice ako ih baš toliko volite! Postoji mala porcija ćevapa, mala pljeskvica, malo pivo (neki će reći da ne postoji malo pivo:) ). Ukoliko šećerite kafu ili čaj, prepolovite šećer! Napitak će i dalje biti sladak, doduše malo manje ali dovoljno da vam još uvijek odgovara! Smanjite koliko možete unose prerađenih šećera (šećer, kolači, keksovi, bombone, gazirani sokovi, čokolade, kečape), brzu hranu (pice, roštilj, pomfrit), jelo u kasne sate (burek kada krenete iz grada).

Za dvije, tri sedmice rezultati će se pojaviti. Naravno, nemojte očekivati više od jedan do dva  kilograma manje. Ukoliko se budete pridržavali ovoga, kilogrami će silaziti sve dok ne dođete do tačke kada budu stagnirali. To je znak da ste došli do tačke kada mršanje bez ozbiljnije dijete ili fizičke aktivnosti neće biti moguće! Ukoliko ste još uvijek nezadovoljni svojom težinom onda trebate preći na sljedeći korak dijete, a to je uvođenje povećane fizičke aktivnosti!