Hrana za savršenu kožu

Hrana za savršenu kožuDa li ste se umorili od korištenja raznih kozmetičkih proizvoda? Vrijeme je da bacite sve te neefikasne proizvode i počnete jesti hranu za zdraviju kožu. Šta je hrana za savršenu kožu? Pogledajte koje su to namirnice, koje uz redovno konzumiranje, mogu dovesti vašu kožu do savršenstva.

Crvena paprika. Bogata je vitaminom C i vitaminom B6. Takođe, bogata je karotenoidima koji sprječavaju pojavu bora i povećavaju cirkulaciju zbog čega koža izgleda mlađe. Paprika je odlična i u borbi protiv akni zbog značajne količine biljnih vlakana.

Crna čokolada. Bogata je antioksidansima koji smanjuju grubost kože i štite je od sunca. Sprječava starenje dajući koži neophodnu vlažnost. Hrana za savršenu kožu može biti i ukusna! 🙂

Losos je odličan u borbi protiv stresa. Bogat je vitaminom D i omega 3 masnim kiselinama koje su odlične u borbi protiv upala, bora i akni. Hidratizira kožu.

Hrana za savršenu kožu

Kokosovo ulje. Bogato esencijalnim masnim kiselinama i vitaminom E koji su savršeni za čuvanje vlažnosti kože i za glatku kožu bez bora.

Spanać. Bogat gvožđem, vitaminima C i E i magnezijumom. Sadrži antioksidante koji se bore pritiv svih vrsta problematične kože.

Sjemenke. Suncokretove, sjemenke bundeve, konoplje, lana odlične su za kožu. Sjemenke bundeve i suncokreta bogate su selenom, magnezijumom i vitaminom E koji poboljšava vlažnost kože.

Hrana za savršenu kožu

Celer sadrži vitamin K koji poboljšava cirkulaciju, smanjuje visok krvni pritisak i nivo stresa koji su najveći uzročnici problematične kože. Sadrži natrijum, kalcijum i pomaže kod dehidratacije kože.

Papaja. Bogata vitaminima C i E, ublažava upale i akne,  obnavlja kožu i vraća joj elastičnost. Odličan izbor u borbi protiv bora.

Mrkva. Bogata vitaminima A i C. Poboljšava ten, a karoten u mrkvi čini kožu zdravijom i daje joj zdrav i prirodan sjaj.

Zeleni čaj sadrži visoku koncentraciju antioksidansa, odlaže formiranje bora oko očiju i usta. Pomaže u izbacivanju toksina iz organizma, čime dolazi do prirodne detoksikacije organizma.