Kako da očistite mašinu za veš?

imagesPoželjno je da svakih nekoliko mjeseci očistite mašinu za veš, kako bi eliminisali neugodne mirise, spriječili nastanak kamenca i produžili joj rok trajanja. To se ne odnosi samo na unutrašnjost, već i na pregrade, vrata, gumu i posude za prašak. Kako da očistite mašinu za veš?

Bubanj ćete najjednostavnije očistiti pokretanjem ciklusa na 90° bez dodavanja praška. Bubanj se može efikasno očistiti i upotrebom bijelog sirćeta i sodom bikarbonom. Umjesto praška stavite dvije kašike sode bikarbone i pola šolje sirćeta. Poslije pranja veša, vodite računa da vrata ostavite otvorena, kako bi vazduh mogao ući u bubanj. To će spriječiti nastanak neugodnih mirisa.

Prljavština koja se  uvuče u gumu na vratima lako se može ukloniti trljanjem četkicom sa mekim vlaknima, ukoliko se guma ne može skidati da vaše veš mašine. Potom je obrišite vlažnom krpom. U slučaju tvrdokornih naslaga, krpu možete natopiti bijelim sirćetom.

Posude za prašak i omekšivač potrebno je čistiti jednom mjesečno. Dovoljno je da ih isperete mlakom vodom, a možete koristiti i staru četkicu za zube, ukoliko se prašak na pojedinim mjestima skorio. Obrišite ih prije nego ih vratite.

Vodite računa i o filteru. Često se desi da kovanice ili dugmad završe u njemu. Nakon pražnjenja vode, očistite ga i uklonite eventualne sitne predmete. Provjerite da li ste ga ispravno stavili jer u suprotnom, moguće je curenje.