Kako smršati?

0_orig Svakodnevno smo bombardovani člancima o suludim dijetama i vježbama koje samo u par dana dovode do ravnog stomaka. To je jednostavno nemoguće, a ekstremno izgladnjivanje i naglo forsiranje tijela može naštetiti vašem organizmu. Kada donesete odluku da želite da smršate, postavite realne ciljeve koje možete pratiti. Treba da znate da promjene u kilaži nećete primijetiti odmah, i to ne treba da vas obeshrabri. Za zdravo, prirodno mršanje potrebno je vrijeme i nove, zdravije navike.

Kako smršati?

Vježbajte. Ne morate provoditi sate u teretani, za početak su dovoljne duže šetnje ili vožnja biciklom. Odlučite se za vježbe u kojima ćete uživati, na taj način ćete biti uzbuđeni zbog toga umjesto da se plašite. Ne gledajte na to kao kaznu već na nešto što će poboljšati vaše zdravlje.

Spavajte dovoljno. Znate i sami da je dobar i kvalitetan san osnova dobrog izgleda. Ne možete očekivati da ćete poslije neprospavane noći biti u stanju za bilo kakve fizičke aktivnosti. Kada ste umorni ne možete da se izborite sa stresom kao što to inače uspjevate. U takvim situacijama često se posegne za hranom. Ukoliko iz nekog razloga ostajete budni do kasno, izbjegavajte da jedete jer tako unosite kalorije koje nemaju vremena biti potrošene.

Vodite računa kako se hranite. Ono što jedete presudno je ako želite da izgubite kilograme bez dijete. Uravnotežena ishrana je zdrav način da izgubite kilograme prirodno. To ne znači da treba da gladujete, lišavajući se hrane možete ostvariti suprotan efekat. Jedite po rasporedu. Pet ili šest manjih obroka dovešće do jačanja metabolizma i tako vam je lakše da se držite svog plana mršavljenja. Ne preskačite doručak. Preskakanjem obroka vaše tijelo skladišti više kalorija. Ako preskačete doručak, ješćete više za ručak i večeru. Obroke je najbolje početi supom ili salatom prije glavnog jela.

Jedite pravu hranu. Morate da unosite više proteina, puno voća i povrća, pravu količinu ugljenih hidrata. Ograničite hranu sa puno šećera i masti. Izbjegavajte konzerviranu hranu, brzu hranu, zaleđene večere i voćne sokove. Pijte vodu. Voda je prirodan način za kubljenje težine. Zeleni čaj i supe na bazi paradajza mogu vam pomoći u mršavljenju.

Jedini način za trajne promjene težine jeste da promijenite način života, odnosno da vam vježbanje i zdrava ishrana postanu svakodnevnica.