Zlostavljanje u vezi

Zlostavljanje u veziU svakoj vezi osoba treba da se osjeća voljenom, sigurnom, poštovanom i slobodnom da bude to što jeste. U ljubavi nema mjesta nasilju. Ukoliko se osjećate zbunjeno, uplašeno, nesigurno, moguće je da ste u nasilnoj vezi. Zlostavljanje ne podrazumijeva samo fizičko nasilje. To su i verbalno, seksualno, finansijsko, emocionalno zlostavljanje, uhođenje, kao i negativan odnos prema vašoj porodici i prijateljima. Nažalost, mnogi u fazi početne zaljubljenosti, nisu u stanju da na vrijeme prepoznaju znakove zlostavljanja. Zlostavljači su veoma šarmatni i ljubazni prema ljudima, posebno prema onima kojima pokušavaju da manipulišu. Kako da prepoznate da vas partner zlostavlja?

Za početak je dovoljno što ste se zainteresovali za ovaj članak. Vi to već znate, ali izbjegavate da prihvatite istinu. Niste jedine. Mnoge žene koje su zlostavljane od strane partnera, krive sebe i odbijaju da pričaju o tome šta im se dešava. Nerijetko se i stide i traže opravdanja za partnerove postupke. Misle da se više neće ponoviti ili da su nečim isporovocirale njegovo ponašanje. Neke nisu ni sigurne da li su žrtve zlostavljanja. Vjerujte svojim instinktima. Ako osjećate da nešto nije u redu, onda sigurno nije.  Postavite sebi sljedeća pitanja:

  • Da li vaš partner kontroliše vaše ponašanje?
  • Da li je ljubomoran na svaku sitnicu?
  • Da li vas vrijeđa u javnosti ili dok ste sami?
  • Da li se loše ponaša prema vašim prijateljima i porodici, ili ružno govori o njima?
  • Da li vas stalno provjerava i narušava vam privatnost?
  • Da li mu smeta kad provodite vrijeme sa drugim ljudima?
  • Konstantno trpite krtike i optužbe?
  • Govori vam da je njegova ljubomora dokaz njegove ljubavi?

Ukoliko ste na neka ili većinu pitanja potvrdno odgovorili, možete biti sigurni da ste u vezi sa osobom koja vas zlostavlja. Kad to sebi priznate, veće su šanse da izađete iz takve veze. Većina ljudi je doživjela neku vrstu zlostavljanja od strane partnera. Vi ne trebate da se stidite onog što radi neko drugi. I budite sigurni da to nije vaša greška. Vaša sreća i sigurnost su najbitniji i imate pravo da se osjećate tako. Ne trebate da ostajete u nasilnim vezama iz pogrešnih razloga. Žrtve često vjeruju da će se partner promijeniti. Upamtite, promjene mogu biti kratkotrajne, ali nikad konačne. Ne nadajte se da će ovakva veza uspjeti, i ne živite u zabludi da nećete moći bez njega. Bolje se zapitajte: “Kako uopšte mogu voljeti osobu koja me povrjeđuje?” Ne vjerujte njegovim obećanjima da će se promijeniti. Zlostavljači mogu vjerovati u svoja obećanja, ali njihov cilj nije da promijene svoje ponašanje, nego da zadrže partnera. Mogu osjećati krivicu i izvinjavati se poslije svakog incidenta i obećavati i sebi i vama da će se promijeniti. Nažalost, čak i sa najboljim namjerama, mnogi zlostavljači ne prestaju to da budu.

Iako je emocionalno zlostavljanje teže prepoznati od fizičkog, nikako ga nemojte smatrati bezazlenim. Partnerova ljubomora, pogrdne riječi, uništavanje vaših stvari i uhođenje neki su od znakova da trebate djelovati na vrijeme. Ne oklijevajte, ostavite takvog muškarca. Posljedice koje može ostaviti takva veza su mnogobrojne i ne dopustite da vam se to desi. Upamtite, ljubav se dokazuje poštovanjem, povjerenjem i nježnošću, nikako zlostavljanjem bilo koje vrste i intenziteta.